Vissza a hírekhez
Robog a Skanzen!
2019.08.15
  
2019. augusztus 08-án Szentgyörgyvölgyre látogatott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Robog a Skanzen!

Robog a Skanzen!

1967. február 1-jén a budapesti Néprajzi Múzeum részeként, Falumúzeum Osztály néven megalakult a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A múzeum létrehozásának célja volt, hogy egy helyen épüljön fel egy Magyarország különböző népi építészeti tájegységeit reprezentáló műemléki lakó-, gazdasági-, és ipari épületegyüttes, mely szabadtéri múzeumként látogatható. A múzeumalapítás után 26 évvel, 1993-ban adták át a Nyugat-Dunántúli tájegységet, melynek első épülete a szalafői kerített ház volt 1995-ben. A tájegység a Vas megyei Őrség, a Zala megyei Göcsej és Hetés hagyományos paraszti világát tárja a látogató elé, a régióra jellemző szeres településformában.

Szentgyörgyvölgyről Tóth Kálmán kovácsműhelye és Cseresnyés Vilma hajlított, füstöskonyhás boronaháza épült újjá a Skanzenben.

A Skanzen 50. születésnapjának évében indult útjára a Robog a Skanzen utazó kiállítás, amely végiglátogatja azokat a falvakat és településeket, ahonnan az elmúlt évtizedek során a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba kerültek a vidéki Magyarország tárgyi és építészeti emlékei.

Településünk augusztus 8-án látta vendégül a Skanzen munkatársait. A rendezvény keretében előadást hallhattunk arról a házról és kovácsműhelyről, bontásukról, újraépítésükről, a mostani életükről, amelyek a Skanzenben állnak. Emellett beszélgettünk a régi falusi életről, a fotókon szereplő emberekről, tárgyakról, épületekről. Szimbolikus formában - egy pendrive-on - visszakaptuk mindazt a tudást, amit a néprajzi gyűjtések alkalmával a szakemberek megtudtak a településen álló lakóházakról, a régi tárgyakról, életmódról. A pendrive-on a múzeum átadta a tárgyak, épületek fotóit, dokumentumok beszkennelt, digitalizált változatát, mindannak, amit a dokumentum- és fotótárukban őriznek. A múzeum szakemberei egy, az 1960-as évek elejétől a falvak közt közlekedő Robur busszal érkeztek.

A KÉPEK MEGTEKINTHETŐK A GALÉRIÁBAN!

 

További képek: